Art-terapia este o cale de îngrijire și cură de factură psihică. Această tehnică terapeutică ia naștere în ani ”40 izvorâtă din psihoterapia dinamică și din practicile psihanalizei.
Art-terapia cuprinde sub-diviziunile art-terapia plastică (pictura si desenul), meloterapia, teatroterapia, dansoterapia.
In Romania practicarea acestui tip de terapie este încă în fază primară, neexistand institutii educative care să ofere programe de formare de acest gen. Un model de urmat este cel al profesorului si art-terapeutului italian Nicola Velotti.
Profesorul Velotti încă din 1991 elaborează în Italia ”Manifestul pentru Art-terapie” ajutat fiind de artistii Camilo Capolongo si Claudio Costa, cu cel din urmă desfăsoară ateliere de art-terapie. În demersul lor îl au colaboratori pe psihiatrii Antonio Slavich și Sergio Piro.
Din anul 2000 activitatea profesorului Velotti prinde o traiectorie proprie prin înființarea Asociației Philosophic Therapy Center, (Nola-Italia) al cărei președinte este.
De formare filosofică la bază profesorul Velotti aduce în prim plan pe lângă art-terapia si consultanța filosofică ca parte complementară a terapiilor tradiționale.